Yetişkinler için 15 Çocuk Kitabı
GENEL

Sırf yaşlandık diye çocuk kitaplarından aldığımız dersler önemini yitirmiş değil. Bilakis, çocuk kitapları bizler için de gayet faydalı okumalar sunabiliyor. İşte yeniden okumaktan keyif alacağınız 15 çocuk kitabı.

1 – Yeşilin Kızı Anne – L. M. Montgomery

“Yeşilin Kızı Anne”ın dünyanın pek çok yerinde yıllardır çok-satan olmasının iyi bir sebebi var. Atılgan, bağımsız, kızıl saçlı yetim kız Anne’ın hikâyesi, çocukluğun maceracı ruhunu çok güzel yakalıyor.

Kitap, Anne’ın gözlerinden, çevremizi saran dünyadaki doğanın, arkadaşlıkların ve komşularımızın sihrini görmenizi sağlıyor.

2 – Charlotte’un Sevgi Ağı – E.B. White 

Minik domuzcuk Wilbur’la bilge örümcek Charlotte’un alışılmadık dostluk hikâyesini kim unutabilir?

Charlotte’un kelimelerden yaptığı ağı, Wilbur’u kesilmekten kurtarır ve taşra yaşamının ışığına sürükler. Bu nükteli, şefkatli kitap, hem çocuklara hem de yetişkinlere dostluğu anlatıyor.

3 – Seçilmiş Kişi – Lois Lowry

1994 yılında Newbery Madalyası kazanan bu sürükleyici kitap, ütopik bir toplumu tanımak için okunmalı. Bu ütopyada her şey siyah-beyazdır; “Seçilmiş Kişi”nin anıları hariç. Okuyucular, yavaş yavaş topluma uyum sağlamanın bedelini öğreniyorlar. Bu kitabın finali, yazılmasından 20 yıl sonra bile hâlâ insanlar için tartışmalı bir konu.

4 – Cömert Ağaç – Shel Silverstein

“Cömert Ağaç” 50 yıl önce yazılmış olabilir ama diğerkamlık ve sevgi üzerine verdiği ders dokunaklığını hâlâ koruyor.

Küçük bir oğlan çocuğunu ona her şeyini verecek kadar çok seven bir ağâcın hikayesinin anlatıldığı kitap sadece trajik değil aynı zamanda karşılıksız sevginin bedelinin düşünülmesi açısından da oldukça önemli. Bu kitaba ya bayılacak ya da nefret edeceksiniz, ama mutlaka üzerinde uzun uzun düşüneceksiniz.

5 – Harry Potter ve Felsefe Taşı – J. K. Rowling

Meşhur Harry Potter serisinin ilk kitabı olan “Felsefe Taşı”, fantezi janrasını yeniden tanımlayan bir kitap. Dışarıdan son derece sıradan görünen 11 yaşında gözlüklü bir oğlanın, saklı bir sihir ve fantastik yaratıklar dünyasına girmesinin anlatıldığı bir kitabın, böylesi bir yankı uyandıracağını kim düşünebilirdi? Çoğumuzun sonunu birer yetişkin olarak okuduğu serinin finalinin ipuçları, aslında ilk kitapta gizliydi; sırf bunun için bile yeniden okunmaya değer.

6 – Narnia: Aslan, Cadı ve Dolap – C. S. Lewis

Narnia’nın son derece detaylı ve karışık fantastik dünyası, yetişkin olarak da keşfetmeye değer. Hikâyenin alegorisi belki çocukların gözlerinden kaçmış olabilir ama şimdi okuduğunuzda yazarın ne demek istediğini daha iyi anlayacaksınız.

7 – Küçük Ev – Laura Ingalls Wilder

1870’lerde Wisconsin sınırında yaşayan Laura ve Mary’nin öyküsü bize sadece eskiyi hatırlatmıyor, bugün ne rahat bir yaşama sahip olduğumuzu da gösteriyor. Yetişkin olarak arkadaşlardan ve aileden uzağa taşınma cesaretini ise bir kez daha takdir ediyoruz.

8 – Ferdinand – Munro Lead

60 yılı aşkın bir süre önce basılan bu kitap, tek meşgalesi oturup çiçekleri kovalamak olan bir boğa hakkında ama şiddetsizlik ve topluma uyum sağlamayı reddetme üzerine güçlü bir mesaja sahip. Kitap yıllardır tüm dünyada onlarca dile çevrildi ve bu yılın sonunda animasyon filmi de gösterime girecek.

9 – Dördüncü Sınıf bir Hiçin Hikâyesi – Judy Blume 

Judy Blume’un Türkçeye çevrilen bir dolu olağanüstü kitabı var ama bir kardeşe sahip olmanın nasıl bir şey olduğuna dair bu öykü en güzellerinden biri. Bu kitap sadece komik değil ayrıca biri dördüncü sınıfta diğeri ise iki yaşında iki erkek kardeşin ve (her ne kadar başta anlaşılmasa da) birbirlerine duydukları sevginin dokunaklı öyküsü.

10 – Vahşi Şeyler Ülkesinde – Maurice Sendak 

Bazen tek istediğimiz kaçmak ve hayal gücümüzün tadını çıkarmaktır. İşte Vahşi Şeyler Ülkesi’nin kralı Max’in yaptığı da budur. Ama bazen bu çılgın tarafımızı beslesek istesek de, bazen eve dönüp “bizi en çok sevenlere” kavuşmak gibisi yoktur. Kitap, 2009 yılında Spike Jonze tarafından “Arkadaşım Canavar” ismiyle sinemaya uyarlandı.

11 – Winnie-the-Pooh – A.A. Milne

Sevgi dolu ayıcığın ve en az kendisi kadar naif arkadaşlarının hikâyesine kim karşı koyabilir? Bazen bizi en mutlu eden basit şeylerdir.

12 – Zamanda Kıvrılma – Madeleine L’Engle

Madeleine L’Engle, babası zaman kıvrılması üzerine son derece gizli bir araştırma yaparken kaybolan kız Meg Murry’nin öyküsünü, son derece usta bir biçimde kurmuş. Kitapla ilgili ne söylesek sonunu mahvetmiş oluruz. Tek söyleyebileceğimiz, yaş ayrıt etmeksizin okuyucuyu içine sürüklediği.

Terabithia Köprüsü – Katherine Paterson

13 – İki dışlanmış beşinci sınıf öğrencisinin hayali dünyaları üzerinden bağ kurmalarının anlatıldığı bu dokunaklı öykü, hem arkadaşlığa hem de nihayetinde ölüme dair çok fazla şey söylüyor. Bu kitap bize güçlü çocukların büyük engelleri, hatta arkadaş kayıplarını bile aşabildiğini öğretiyor.

14 – Ramona Sekiz Yaşında – Beverly Cleary

Sekiz yaşındaki Ramona’nın cesur ve şakacı karakterine âşık olmak için çocuk olmak zorunda değilsiniz. İster yeni öğretmeniyle tanışsın, ister gördüklerini anlatsın,  Ramona ve yaramazlıkları her zaman kalpleri kazanıyor.

15 – Gizli Bahçe – Frances Hudgson Burnett

Amcasının Hindistan’daki köşkünde yaşayan Mary Lennox, bahçeyi ve sakladığı onca sırrı keşfedene kadar oldukça yalnız bir kızdır. İlginç olan, şayet çocukken bu kitabı okuduysanız, bir yetişkin olarak tekrar okuduğunuzda, mutsuz amcaya dair tüm hislerinizin değişecek olması. İngiliz sömürgesine dair onca bilgi de cabası.

 

Kaynak: http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/19-childrens-books-you-need-to-re-read-as-an-adult-a7660871.html

Diğer Genel İçerikleri