NİLÜFER ALTUNKAYA / Alakarga Yayınları
‘Biyografi, toplumun belleği işlevi görür’
Türkçe edebiyatta biyografi türü yeni yeni gelişmeye başlıyor ve bu türe gerek okur gerekse yayınevleri gereken ilgi ve önemi göstermiyor. Alakarga Yayınları Biyografik Roman Serisi Genel Yayın Yönetmeni Nilüfer Altunkaya , dünya edebiyatıyla da kıyaslayarak bu türün bizdeki gelişimi/gidişatı ile ilgili görüşlerini paylaştı. Ayrıca Alakarga Yayınları’nın, gençlerin biyografi türüne aşinalığını artırmayı hedefleyen projesiyle ilgili bilgi verdi:
Kısa süreli bellek yitimlerini tercih eden bir toplum
Ülkemizde biyografinin yeterince gelişmemesini ben biraz okumaktansa dinlemeye daha yatkın bir toplum oluşumuza bağlıyorum. Söz uçar yazı kalır, noktasından bakarsak bu aslında kısa süreli bellek yitimlerini tercih eden bir toplum olduğumuzu da açıklıyor. Zaten siyasi erk, halkın tarihsel ve kültürel birikimine devamlı bir müdahale içinde. Bu da bizleri yazıdan çok söze, şimdiyse görsel kültüre yaklaştırdı sanırım. Bu yüzden bilgiyi önemsemiyoruz. Aklımızla değil duygularımızla hareket ediyoruz. Niteliği değil niceliği ön plandan tutuyoruz. Yazılı tarihine sahip olma eğiliminde olmayan bir toplum neden biyografiyle ilgilensin ki? Kulaktan dolma duyduklarıyla tatmin oluyor zaten herkes. Biyografi aslında tarihi açıdan da toplumun belleği işlevi gören bir tür. Ama biz biraz körü körüne yaşamayı tercih ediyoruz. Yaşananlardan ders çıkarmak yerine anlık tepkiler üzerine kuruyoruz geleceğimizi. Bence bu yüzden biyografi okumayı pek tercih etmeyen bir toplumuz.
Dünya edebiyatı daha avantajlı
Dünya edebiyatı biyografi türü açısından oldukça avantajlı bize göre. Belgeleme sistemleri, kayıt altına alma eğilimleri ve tarihe olan saygıları bizden çok daha gelişmiş olduğu için biyografi yazarının işi daha kolay olsa gerek. Tabii burada kimin hayatını kaleme alacağınız da önemli. Sanki yine popüler kültürün etkisi bu konuda da ağır bir şekilde duyumsanıyor.
Bilim insanlarının, ressamların, büyük bestecilerin, yazarların genel olarak söylemek gerekirse dünyada iz bırakmış önemli insanların hayatını okumak benim her zaman çok keyif aldığım bir okuma oldu. Aklıma yakın zamanlarda okuduğum Louis Breger’in Freud’u anlatan kitabı geldi.
Biyografik roman dizisi
Biz Alakarga Yayınları olarak başlattığımız biyografik roman dizimizde, biyografi türüne gençlerin aşinalığını artırmayı da hedefliyoruz. Edebiyatımızın önemli yazarlarının hayatlarını romanlaştırarak özellikle genç okurlarımıza sunduğumuzda, onların yaşantılarına tanık olurken kitaplarını da merak ederek okuyacaklarını düşünüyoruz. Projenin temellendiği düşünce, bu yolla gençlerimize kitap sevgisini aşılayabilmek. Artık bu türün önemi anlaşıldı ve eskisine göre yayınevleri de daha fazla emek harcıyor gibi. Ama elbette daha alınacak çok yolumuz var. Biz bu açıdan biyografi türüne farklı bir hareket kattık diye düşünüyorum. Bu vesileyle projede yer alan tüm arkadaşlarıma emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.