Fransız Marksist düşünür Etienne Balibar’ın kaleme aldığı ‘Eşitliközgürlük’, 20 yıllık bir süre içerisinde yazıldı. Kitap iki farklı grup yazıyı barındırıyor; Temel hakların dile getirilmesi ve siyasi gündem.
Temel hakların dile getirilmesi grubunda Balibar, modern dönemde özgürleşme için verilen mücadeleleri incelerken, siyasi gündem grubunda ise siyasal sorunlar nedeniyle etkilenen olaylara yapılan müdahaleleri kaleme alıyor. İki grubun ortak noktasını ise yurttaşlığın çatışkıları meselesi oluşturuyor ve iki grup demokrasinin demokratikleştirilmesi konusunda buluşuyor. Bu kitapta demokrasi felsefesinin temel sorunları, siyaset felsefesi ve modern dünyanın modern problemleri okuru bekliyor.
Etienne Balibar kimdir?
1942 Fransa doğumludur. Louis Althusser’in öğrencisi olmuştur ve Althusser ile birlikte çok yazarlı olan ‘Kapital’i Okumak’ kitabında yer almıştır. Paris X-Nanterre ve Kaliforniya Üüniversitelerinde Felsefe ve Siyaset Kuramı dersleri vermiştir, günümüzde ise UC Irvine’de Felsefe ve Politik Teori dersleri vermeye devam etmektedir. Fransız Marksist akımının temsilcisidir.
Ercan Kesal’ın Peri Gazozu kitabının devamı niteliğinde olan Cin Aynası, ‘Aslolan hayattır!’ diyor girizgahında. Hekimlik sanatından, direnme sanatından ve Ercan Kesal’ın da hayatına dahil olan sinema sanatından bahsediyor ve bunların tamamını ‘yaşama sanatı’ olarak birleştiriyor, insan halleri üzerine okurla bir nevi sohbet ediyor, kendi yaşama sanatındaki deneyimlerini de bu sohbetin kaynağı olarak alıyor.
Ercan Kesal kimdir?
1959 doğumlu, Türk hekim, oyuncu, senarist ve yazardır. 1984 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu, 2002 yılında Nuri Bilge Ceylan’ın Uzak filmi ile oyunculuğa adım attı. 2008 yılında Ebru Ceylan ve Nuri Bilge Ceylan ile Üç Maymun filminin senaryosunu yazdı ve aynı filmle Yeşilçam Ödülleri’nden En İyi Senaryo ödülünü kazandı. 2013 yılında Peri Gazozu isimli kitabını yayımladı. Cin Aynası kitabından sonra Fotoğraf Okuması (Ayrıntı Yayınları) kitabı da raflarda olacak.
İlk bölümü Ağustos 2014 – Mart 2015 tarihlerinde Sol Dergisi’nde yer alan Nihat Behram yazılarından oluşan Tutanak, ilk dört cildi olan Özlemin Dili Olsa, Acının ve Umudun Rengi, Kında Duran Onur Paslanır ve Tekzip kitaplarının devamı. İki bölümden oluşuyor ve ikinci bölümünde Nihat Behram’ın daha önceki kitaplarında yer almayan yazıları, söyleşileri ve hakkında yazılanlardan seçmeler bulunuyor. Tutanak’ın ilk bölümünde yer alan yazılar, siyasi olayların devrimci ve yurtsever bir sanatçı olan Nihat Behram’da bıraktığı yankıların bir derlemesi niteliğinde.
Nihat Behram kimdir?
1946 doğumlu Türk şair, yazar ve gazetecidir. En bilinen eseri Vatan Gazetesi’nde Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın yaşamlarını ve mücadelelerini anlatan yazı dizisinin kitaplaştırılmasıyla oluşan Darağacında Üç Fidan isimli eseridir. Şuanda İsviçre’nin Basel şehrinde yaşamakta ve Yurt gazetesinde köşe yazıları yazmaktadır.
Doğu Avrupa’da Yolculuk, 2014 yılında kaybettiğimiz Gabriel Garcia Marquez’in kaleminden, onun 1950’lerde Doğu Avrupa’daki sosyalist ülkelere yaptığı gezilerdeki anılarından oluşuyor. Okur bu kitapta Marquez’e gazeteci olarak gittiği Doğu Avrupa seyahatinde Doğu Almanya’dan başlayıp, Çekoslovakya, Polonya, Macaristan ve Sovyetler Birliği’ne kadar uzanan rotada eşlik edecek ve Marquez’in sınıfların ortadan kalkması, insanların yaşamayı ağırdan alması, herkesin aynı düzeyde yaşaması gibi konulardaki şaşkınlığına tanıklık edecek.
Gabriel Garcia Marquez kimdir?
1927 doğumlu Kolombiyalı Nobel Edebiyat ödüllü yazardır ve 20. yüzyılın en önemli yazarları arasındadır. Yazarlık kariyeri için okumakta olduğu Hukuk Fakültesi eğitimini yarıda bırakmıştır. En iyi bilinen romanları Yüzyıllık Yalnızlık, Kırmızı Pazartesi ve Kolera Günlerinde Aşk’tır. 17 Nisan 2014’te 87 yaşındayken Meksika’da hayatını kaybetti.