Yeni yıl yeni umutlar demek. Bu klişe bir söz olsa da hâlâ hepimiz için anlamlı. Anlamını hiçbir zaman yitirmeyen bir diğer klişe söz de şu: “Kitap en güzel armağandır.” Yıl sonuna yaklaşır ve yeni yılı karşılamaya hazırlanırken, Noel ’i anlatan kitaplar okumaya ne dersiniz? Ya da isterseniz bu kitapları yeni yıl hediyesi olarak sevdiklerinize armağan edebilirsiniz. İşte çocuklar ve yetişkinler için Noel ’i anlatan kitaplardan güzel bir seçki:
“Bir Noel Şarkısı” – Charles Dickens
“A Chirstmas Carol” (Bir Noel Şarkısı) zamansız bir klasik ve muhtemelen Dickens’ın edebiyat dünyasına yaptığı en meşhur katkıdır. İlk kez basıldığı 1843 yılından bu yana bu kitap, kuşaklar boyunca okuyucuların kitaplıklarında yer aldı. Yaşlı ve cimri bir adamın bir gecede değişmesi üzerine kurulu bu hikâye, okuyuculara Noel ruhunu yüreklerinde hissetmeyi, sevgiyi, neşeyi ve yardımlaşmayı öğretir. Dickens bu kitapta kendi seküler Noel anlayışını muazzam bir biçimde nakleder, Viktoryen gelenekleri ve 19. yüzyılın yoksullarının çaresiz dramını gösterir. Bağ kurulabilen karakterleri, dokunaklı derinliği ve fantastik anlatısıyla, “Bir Noel Şarkısı” bugün de okuyucu ilgisini çekmeye devam ediyor.
“Kutup Ekspresi” – Chris Van Allsburg
Yılbaşından önce “Kutup Ekspresi”ni okumak ya da kitaptan uyarlanan animasyonu izlemek çoğu çocuk için eğlenceli bir deneyim olacaktır. Kitabın güzel illüstrasyonları ve rahatlatıcı anlatı tarzının yanında, öykünün narinliği ve derin anlamı yetişkin okuyucuların da ilgini çeker. Roman, karlı bir Noel arifesinde bir trenle Kuzey Kutbu’na doğru yolculuk eden küçük bir oğlanı anlatır. Yolculuğu esnasında Noel Baba ile tanışır ve Noel Baba ona istediği hediyeyi dileyebileceğini söyler.
“Aslan, Cadı ve Dolap” – C. S. Lewis
Yedi kitaptan oluşan “Narnia Günlükleri”nin ilk kitabı olan “Aslan, Cadı ve Dolap” karlı Narnia topraklarında geçer ve konuşan hayvanlar ve mitolojik varlıklarla doludur. 1. Dünya Savaşı’nın başlaması sonrası Londra’nın boşaltılmasıyla, Pevensie çocukları kırsal alanda eski bir evde yaşamaya başlar ve kazayla tozlu bir dolaptan gizemli bir dünyaya girişin yolunu bulurlar. Kapıdan adım atmalarıyla kötü Beyaz Cadı’nın yönettiği topraklarda fantastik bir macera başlar. Bu topraklar “her zaman Beyaz’dır, ancak hiç Noel olmaz”. Bu topraklarda kış hiç sona ermemektedir.
“Karlar Kraliçesi” – Hans Christen Anderson
Bu gizemli masal, iki çocuk üzerinden iyi ve kötünün mücadelesine odaklanır: Gerda ve Kayç adlı çocukların ninesi onlara Karlar Kraliçesi’nin masalını anlattığında, doğaüstü canlılar görmeye başlarlar. Kötü cinlerin, sihirli aynaların ve yaramaz iblislerin yanında öykü aynı zamanda çocuk arkadaşlığını da anlatmaktadır. Anderson masallarının en sevilenlerinden biri olan “Karlar Kraliçesi”, kış günlerine gizem ve tekinsizlik katar.
“Küçük Kadınlar” – Louisa May Alcott
Louisa May Alcott’un her kız tarafından muhakkak okunan “Küçük Kadınlar” romanındaki March kız kardeşlerin öyküsü, Noel arifesinde şu meşhur cümleyle başlar: “Hediye yoksa, Noel Noel olmaz”. Babaları yoktur, koşulları zordur ama kızlar yine de güzel bir bayram geçirmeye kararlıdır ve sonunda Noel, eğlence, kahkaha ve sevgiyle biter. Roman kız kardeşlerin yıl boyunca başına gelenleri, şamatacı karakterlerini, Victoria dönemi geleneklerini ve sorunlu ilişkilerini anlatır.
“Fındıkkıran” – E. T. A. Hoffmann
Meşhur Noel masalı “Fındıkkıran”ı bilmeyen yoktur, oysa yazarı E. T. A. Hoffman’ı tanıyan kişi çok azdır. Bu kitap 1816’daki yayımlanışından bu yana defalarca uyarlandı, sayısız bale koreografisine ilham verdi ve bestecilerin dikkatini çekti ki bu bestecilerin en meşhuru da şüphesiz Çaykovski. Masalın merkezinde genç Marie Stahlbaum ve en sevdiği oyuncağı Fındıkkıran vardır. Oyuncak bir gün mucizevi bir biçimde canlanır.
“Doktor Jivago” – Boris Pasternak
1957’de İtalya’da geçen bu epik roman, 1917 Rus Devrimi’nin etkilerini ve bir burjuva ailenin akıbetini anlatır. Pek çokları için bu Rus Devrimi’ni karşısına alan bir aşk hikâyesidir. Yalnızlık, bireysellik ve yozlaşma temaları öykünün kalbinde yatar ve Sovyet devletinin çevresini saran politik ve sosyal yapıyı güçlü bir biçimde aktarır. “Doktor Jivago” aynı zamanda Rus Noel geleneklerini de anlatır.
“Noel’de Cinayet” – Agatha Christie
“Noel’de Cinayet” (Hercule Poirot’s Christmas) dedektif romanları sevenler için en iyi seçim olacaktır. Bu öykü sadist milyarder Simeon Lee’nin düzenlediği bir aile buluşmasını anlatmaktadır. Çok sayıda beklenmeyen misafirin geldiği kutlamada yaşanan cinayet sonrası, pek çok şüpheli ortaya çıkmıştır. Bu gizemi çözmek elbette ki Hercule Poirot’un işidir. Christie’nin Noel romanı öyle sürükleyicidir ki ne zaman başlayıp bittiği anlaşılmaz, tıpkı gelip geçen yıllar gibi.
“Noel Hediyesi” – O. Henry
İddia edildiğine göre New York’un merkezindeki Pete’s Tavern’de (Pete’in Meyhanesi) yazılan “Noel Hediyesi” (A Gift of the Magi), evli ve genç bir çiftin birbirlerine gizlice hediye almaya çalışmasını anlatan kısa bir öyküdür. Çift çok fakirdir, onların öyküsü ise insanların sevgilerini göstermek için neler yapabileceklerine dair bir ilhamdır. 1905’te ilk kez yayımlanan öykü hâlâ tüm dünyadan okuyucunun yüreğini ısıtıyor.
“Noel’den Önceki Gece” – Nikolai Gogol
Noel üzerine pek çok edebiyat eseri bayram heyecanını, neşeyi ve kış büyüsünü anlatır. Ancak Gogol’un öyküsü tam tersi istikamette gider. “Noel’den Önceki Gece”, şehvet ve intikam üzerine muazzam bir romandır. Bu grotesk peri masalında şeytan, bir Ukrayna köyünün nalbandından intikam almak için Ay’ı çalar. Klişelerle dolu olmayan bir yeni yıl öyküsü arayanlar için bundan daha güzel bir kitap düşünülemez.